Enneagrammet putter folk i kasser – eller gør det?

Lad mig lige fra start slå én ting fast – vi er alle meget mere end en type!

Ved overfladisk kendskab, kan Enneagrammet virke som et værktøj til at ‘putte folk i kasser’, og man kan med rette spørge, hvad skulle værdien da være i det?

Men vælger man at beskæftige sig mere med det, overraskes de fleste over hvor præcist et værktøj det er, til at lære sig selv og andre at kende. 

Jeg tilslutter mig den tradition inden for Enneagram-verdenen, som mener, at vi har alle ni typer i os.  Men at der er én type, som er mere dominerende end de andre. Den rummer de sider af dig, som især viser sig, når du føler dig under pres.

Ingen af de ni typer er bedre end andre. De har alle deres styrker – og deres udfordringer – og det er i kendskabet til din egen type, at du finder hjælpen til at identificere dine allerstørste naturlige talenter og kvaliteter.

Enneagramtypen er det, som andre (eller du selv) vil sige er ‘så typisk dig’. – altså den forudsigelige del af dig – det som psykologerne kalder din personlighed – de typiske og vaneprægede sider af os selv og andre. Den rummer de dybere motiver, overbevisninger, værdier, frygte, ønsker og længsler, der ofte ligger i vores blinde vinkel, og som kan være så svære at få øje på uden et spejl.

Øjet kan ikke se øjet uden et spejl.

Enneagrammet er netop det meget præcise, komplette og effektive spejl,  der hjælper os med at se ind bag vores egen blinde vinkel, og til at forstå andre menneskers motiver og dermed også forstå og se dem tydeligere.

Forudsigeligheden kan heldigvis brydes og det kan den bedst, når den er identificeret. Når vi opdager de drivkræfter og mønstre, der ligger bag både vores egen og de andres umiddelbare måde at gøre tingene på, får vi muligheden for at skabe bedre relationer til de mennesker, der er vigtige for os. Til at få et liv hvor flere ting lykkes for os, for når vi begynder at bryde vores egne vaneprægede mønstre, får vi den fleksibilitet som livet ofte kalder på.

Selv var jeg overrasket over alt det, jeg først lærte om mennesker, da jeg mødte Enneagrammet. Jeg havde allerede en psykoterapeutisk baggrund  med mange timers egenterapi, gruppeterapi, undervisning, introspektion og supervision og syntes egentlig, at jeg kendte både mig selv og andre mennesker rigtig godt.

Men Enneagrammet tog helt fusen på mig.  Det beskriver nemlig  selve motoren i os mennesker. Der var helt  afgørende og grundlæggende sider af både mig selv og andre, jeg aldrig havde opdaget, før jeg lærte Enneagrammet at kende. Mit øje manglede et spejl – det spejl blev Enneagrammet.

Og det er egentligt ikke så underligt.

For Enneagrammet er et moderne værktøj, som har meget gamle rødder (ca. 2000). Det er ikke opfundet af ét menneske – men rummer bidrag fra mange eksperter bl.a. Freud, Jung, Horney, Gurdijef, Almaas. Det er ikke opstået udfra én fagdisciplin – både, psykologi, biologi, ledelse, selvudvikling og spiritualitet rummes i Enneagrammet.

Derfor er det så nyttigt. Derfor er det så universelt. Nogle mennesker mener endda, at Enneagrammet er koblet til selve universets grundstrukturer.

Metaforisk kan man sige, at vores Enneagramtype er den bil, vi kører i, i dette liv. Det kan være en meget god ide, at lære både sin egen og andres bil godt at kende, hvis man ønsker en køretur uden alt for mange bump og omveje.

Jeg er ved at lægge sidste hånd på designet af Enneagramuddannelsen, så hold godt øje med siden her, og tilmeld dig Mosaics nyhedsbrev, så du let holder dig opdateret

Close Menu