Hvorfor dog udenrigsminister? … med Enneagramhatten på

Hvorfor dog udenrigsminister? … med Enneagramhatten på

I går fik vi så ny regering, og et af de store spørgsmål var: Hvorfor er Anders Samuelsen (LA) dog blevet udenrigsminister?  For kort tid siden havde hans parti tilsyneladende end ikke en politik på dette område – og nu bliver han minister. Både Per Rystrøm, tidligere pressechef for flere ministerier, Birgitte Poulsen lektor ved Roskilde Universitet, Noa Redington tidligere rådgiver for Helle Thorning Schmidt og tidligere minister Rikke Hvilshøj havde svært ved at besvare dette spørgsmål I Deadline i aftes.

anders-samuelsenMen med Enneagramhatten på, giver det fuldstændig mening. Det er slet ikke så underligt. Menneskers motiver for at foretage forskellige valg bor nemlig i høj grad i vores Enneagramtype.

Mit bud er, at Anders Samuelsen bor i 7′ er land og har type 7 (personlighedstype 7) i Enneagrammet. Det bygger jeg på en lang række iagttagelser hen over årene. Skal jeg fremhæve nogle aktuelle, som samtidig forklarer hvorfor en udenrigsministerpost giver fin mening, er det:

  • 7’erens værdier kom tydeligt til udtryk, da de 3 partiledere ved præsentationen af den nye regering, kom med en kort udtalelse. Andres mente at (citat) “Visionerne i det nye regeringsgrundlag vil begejstre og glæde danskerne“.  Begejstring, glæde og visioner er klassiske 7’er værdier.
  • 7’erens levende fantasi kan indmellem (for 7’eren selv) virke mere virkelig end virkeligheden – især under press. Således kan et valg, der kun har fundet sted i ens fantasi, virke som om det rent faktisk har fundet sted.
  • 7’ere elsker at rejse, komme ud og se verdenen – de stortrives med nye oplevelser og i jobs med stor rejseaktivitet.  Posten som udenrigsminister vil alene af denne grund have været meget svær at sige nej til.
  • Og endeligt er der7’erens tendens til flugt, når noget er svært.  Som flere af de politiske kommentatorer kom ind på, slipper Andres behændigt for flere nærgående journalistspørgsmål om topskattelettelser, når han er udenlands og beskæftiger sig med et helt andet resort område.

Så, skal vi lege med på udsendelsens præmis og give et bud på hvorfor han blev udenrigsminister, kan Enneagrammet hjælpe os. For Enneagrammet kan give forklaringer på motiver og drivkræfter, hvor andre fagområder bliver tøvende og lange i spyttet.  Derfor er Enneagrammet så anvendeligt ikke blot til ledelse, samarbejde og forståelse af os selv og andre. Men også i udviklingsarbejde, terapi og coaching har vi stor glæde af Enneagrammet.

Det er et af mine absolut mest anvendte værktøjer i det arbejde, jeg laver i Mosaic. Det behøver ingen forudsætninger – alle kan bruge det. Du kan også uddanne dig i Enneagrammet og gå på kursus i Enneagrammet hos Mosaic.

 

 

Close Menu