Parforholdsbøvl – selvom der er kærlighed

Parforholdsbøvl
– selvom der er kærlighed

Julen være en udfordrende tid, når vi er så intenst sammen med vores nære relationer, som vi ofte er i juledagene. Ting kommer op til overfladen og personlighedsmønstrene træder i kraft. Det er ikke altid smukt!

Da årsskiftet netop er den tid, hvor rigtig mange mennesker reflekterer over livet og gør status, bliver januar en højsæson for start i parterapi eller individuelle sessioner, hvor du på egen hånd kan arbejde med årsager, muligheder, heling af sår og med at træffe valg.

Allerede nu har jeg da også haft en del samtaler, der drejer sig om netop dette, og jeg kan se, at noget af det, der forvirrer mange er kærligheden og dens rolle.
“Det er da underligt at vi skændes så meget – vi elsker jo hinanden”,
“Jeg har ikke lyst til at gå fra ham, men jeg bliver bare så frustreret over at han .. ikke vil bruge mere tid sammen med mig/ ser den anden kvinde/ ikke værdsætter alt det jeg gør for os …”
  er nogle af de udtalelser jeg har hørt.

Da jeg selv har gennemgået en rejse i kærlighedens domæne de seneste år, har jeg har et par erkendelser, som jeg gerne vil dele her:

  1. Kærligheden kan være problemet – men i så fald er det normalt egen manglende evne til at opholde sig i kærlighedens domæne, der er det egentlige problem. Din evne til at mærke kærligheden i dig – og lade den fylde dig – har intet med den anden at gøre. Har du adgang til kærlighedsessensen kan ingen tage den fra dig.
  2. Kærligheden er sjældent problemet – men det er personligheden til gengæld! Personlighederne (de 9 Enneagramtyper) i relationen kæmper mod hinanden for at få deres oplevede behov opfyldt hver især. Behov der før eller siden bliver modsatrettede fx vil den ene have mere tid sammen mens den anden ønsker mere tid alene osv. Det skaber en ofte håbløs kamp uden tilfredsstillende løsning, hvis vi kun arbejder med parforholdet ud fra personlighedsplanet.
  3. For at nå den tilfredsstillende løsning må vi under personlighedsplanet. Vi må turde kontakte de sår, den frygt og de følelser som personlighedsstrategierne dækker over. Så vi kan hele dem. Det overrasker mange at opdage, at de faktisk bliver mere interessante for deres partner i denne proces – selvom de selv føler sig både sårbare, overfølsomme og utjekkede. Det gør de fordi de bryder ud af mønsteret og bliver nærværende og menneskelige, hvilket ofte netop er det din partner har gået og savnet. Ofte uden at vide det.
  4. Dine personlige issues, sår og frygte skal erkendes og heles for at I kommer fri af jeres parforholdsbøvl på en tilfredsstillende måde. Du må selv tage ansvar for din egen del, og ikke lægge dem over på din partner. Så skaber du plads til at blive fri, nærværende og kærlig – et helt igennem interessant menneske at være sammen med.

Det er ikke for at virke besværlig eller kedelig, inden vi har taget hul på 2018,  men for langt de fleste mennesker kan relationerne først for alvor nydes, når de mest belastende gamle sår og issues er helede.

Er tiden inde til at tage fat, og få gjort noget ved det?
Er det nu der skal andre boller på suppen?
Vi du godt fra start, her i 2018?

Så er der både mulighed for at gøre det individuelt, som par eller gøre det på de korte kurser, jeg afholder her i januar.

Close Menu