Pas på din modstand – ellers laver den numre med dig!

I dag havde jeg besøg en særlig kvinde, Marianne. Marianne har en spændende kursusvirksomhed i Tyrkiet.

Marianne kom, fordi hun ville sætte fuld kraft på sin personlige udvikling, så hun havde bestilt tid til et Diamant forløb et intenst udviklings (og afbøvlings-) forløb af 2 gange 2 timer med 2 dages mellemrum, da hun ikke ville spilde mere tid.

(NB. Marianne har givet mig tilladelse til, at fortælle hendes historie her)

Modstanden tog magten

Marianne  oplevede det, som mange oplever, når de går i gang med et personligt   udviklingsforløb … nemlig MODSTAND. (Nogle gange når vi endda ikke længere end til at overveje at gå i gang med udviklingsforløbet, før modstanden opstår og taler dem fra det).

Massivt  angreb

For Marianne skete der nemlig det, at hun i morges, lige inden hun skulle ud af døren, blev ramt af et massivt angreb af modstand. Den viste sig i form af tanker så som:

’Kan jeg nu tillade mig at bruge disse penge på mig selv? Jeg har lyst, men har jeg nu også fortjent det? Er det i det hele taget nødvendigt? Så vigtigt er det vel heller ikke! Skal jeg overhovedet bruge min kostbare tid, energi og penge ’bare på at udvikle mig selv’ – bør jeg ikke bruge mine ressourcer på noget andet?’

Og ikke underligt resulterede alle disse tanker i, at hun overhovedet ikke kunne huske, hvad det var, der oprindeligt havde fået hende til at aftale sessionerne med mig. Klappen var gået ned, og det forstærkede bare hendes modstandstanker endnu mere. ’Hvad skulle hun i det hele taget med de sessioner, når hun nu ikke engang kunne huske, hvad det var, hun ville med dem?!’

Så kom undskyldningerne

Hun nåede endda så langt, at hun begyndte at lede efter undskyldninger, (overvejede fx at melde afbud pga. maveonde) – inden hun opdagede, hvad hun havde gang i. Heldigvis   nåede hun at identificere modstanden, før den helt tog magten fra hende – før den saboterede hendes planer. Det skridt var en stor lettelse for hende. Senere fortalte hun, at det er første gang i hendes liv, at det er lykkedes for hende at identificere modstanden i tide – tidligere ville hun have ringet afbud.

Men hvad ER modstand da?

Modstand hænger sammen med, at en side af os ønsker, at tingene skal forblive, som de   var. Uanset hvor dårligt vi har det, (eller hvor elendige omgivelser vi er i), vil det vi kender og derfor er trygge ved altid være tillokkende for den side af os, som man kunne kalde ’konservativ’ eller ’tryghedssøgende’. Vi er loyale i forhold til det, vi er i – det, vi kender.

Under modstanden ligger angsten eller frygten. Frygten for det ukendte – frygten for forandring.

2 sider kæmper – hvem vinder?

Modstanden mod forandring står i skærende kontrast til vores ønske om, at problemerne skal blive løst og tingene blive bedre og lettere, hvilket jo kræver en eller anden form for forandring eller udvikling. Vores sind ER nemlig så finurligt, at det på   samme tid BÅDE ønsker forandring OG ønsker stilstand. Måske kender du det, nu hvor du tænker over det?

Det er klart, at når Marianne har booket tider til et intenst gennembrudsforløb med en professionel coach, har hun samtidigt sagt ’ja tak’ til et stort udviklingsskridt. Dette MÅ i sagens natur virke provokerende på hendes indre konservative tryghedsnarkoman – langt mere end hvis hun havde valgt at samle veninderne til en snak om de ting, der går hende på. Det er rart og trygt at samle veninderne, men kun sjældent bringer det egentlige forandringer med sig.

Hvordan genkender du modstand?

Du kan genkende modstanden som tanker eller følelser, der taler dig FRA at gøre noget nyt, som kunne føre til noget bedre. Noget som du egentligt godt kunne tænke dig – og som på en overskudsdag virker ret ligetil at gå i gang med. Tanker og følelser der er begrænsende (frygt-baserede) – frem for ekspanderende (muligheds-baserede). Hos forskellige mennesker viser modstanden sig på forskellige måder, men generelt kan man   sige, at den viser sig som undskyldninger og tanker a la ’det er ikke nødvendigt’, eller ’jeg har ikke tid’. Ofte mærkes den i maven.

Som at have ’NEJ-hatten’ på

Når modstanden dominerer os, er det karakteristisk, at alt hvad andre siger og gør virker negativt og ofte blot skaber endnu mere modstand. Det er som om, vi har taget ’Nej-hatten’ på – og kun kan sige ’NEJ!’ (Har du set filmen Terkel i Knibe? Tænk på faren bag avisen – HAN demonstrerer modstand for fuld   kraft). Derfor er vi faktisk nødt til SELV at skifte tilstand, før vi kan bruge andres gode input og reelle hensigter til noget – og se alle de muligheder, der rent faktisk ligger lige foran vores fødder.

Vi skifter tilstand ved at give slip på modstanden.

Er du belastet af særlig hård modstand?

Nogle mennesker er belastet af særlig hård modstand. For dem virker det som en uoverskuelig opgave overhovedet at gå i gang med udvikling. De bliver fysisk trætte blot ved tanken – og hobevis af undskyldninger dukker op. Det er mennesker, der skal tage tilløb meget længe – og nogen gange når de ALDRIG forbi tilløbet. De har en ofte ubevidst frygt med tanker a la ’hvis jeg indlader mig på blot en lille smule udvikling, mister jeg fuldstændigt kontrollen, det hele falder fra hinanden, og alt bliver kaos’. Et udslag af angst.

(Faktisk er NLP Change Fitness uddannelsen designet til at skabe udvikling på en rolig måde – så kontrollen hele tiden bevares).

Nogle gange går det endda så vidt, at de får bildt sig selv ind, at sessionerne hos coachen (eller coachen selv) er ’farlig’ og i samme moment opfinder grunde til at holde sig i sikker afstand. Undskyldninger som i sidste ende saboterer det egentlige ønske om at få sig et bedre, lettere og sjovere liv. Men det er jo ikke coachen, der er farlig – blot projicerer man sin egen angst ud på omgivelserne i dette tilfælde coachen.

Enneagramtyperne 8, 9 og 1

Det er især kropstyperne i Enneagrammet, der er hårdt belastet af modstand (type 8, 9 og 1), hvilket på den anden side også er en del af det, der giver dem deres robusthed. Men bagsiden af medaljen er altså, at udvikling kan blive saboteret, allerede inden det er gået i gang. ’NEJ!’ ligger til højrebenet. De andre typer kender det også – men knapt så massivt.

Et andet ord for modstand er kontrol, (og vi kan hygge os lidt med at stave det bagfra og indsætte et mellemrum mellem t og n).

Hvad får du så ud af at give slip på modstanden?

For Marianne betød det at give slip på modstanden, at hun gav sig selv en ny stor chance. Først viste det sig ved, at det gav hende følelsen af frihed, af at være sandt modig og af at tage sig selv (sit selv) alvorligt. Derved steg hendes egen selvtilfredshed. Noget hun ville været gået glip af, hvis hun havde ladet sig kue af modstanden.

Men dernæst kom den egentlige udvikling, for da hun mødte op hos mig, var hun   modstandsfri, og porten til den store udvikling stod vidt åben. Det blev derfor til 2 timer tæt pakket med løsninger, nye indsigter, værktøjer og udvikling, der gavnede både hendes job, hendes parforhold og sænkede hendes stressniveau. Undervejs fandt hun også sin   enneagramtype, hvilket betød at hun kunne gå direkte hjem og arbejde videre på egen hånd (og dermed spare en masse penge) inden vores næste session om et par dage.

Hendes sms til mig senere på dagen lød: ’Fantastisk! Føler mig let, fri og glad! Tusind tak! Jeg ER så glad for, at jeg valgte at trodse modstanden og give mig selv en ny chance. Jeg er jo SELV mit eget vigtigste aktiv både i forhold til mit liv, min virksomhed, mit parforhold, mine kunder .. ja, hele vejen rundt. Det var helt forrygenden som der var “hul igennem” til et kæmpe download af indsigter.’

1 uge efter Diamant-Forløbet skrev Marianne:

‘Genvejen vi valgte ind til nogle af de største indsigter, var enneagrammet. At jeg i første session blev tydeligt overbevist om min type, var brændstof til at gå videre i undersøgelsen af hvad det betyder for mig, både ift. mit parforhold, ift. min måde at være i verden på, i relation til min forretning…hele pakken.

Lige inden den anden session forsøgte modstanden at lave et nyt nummer med mig: ‘Nu har jeg købt en enneagram-bog, så hvor meget mere kan der være at snakke om?’ Denne gang var jeg mere opmærksom på, at jeg HAR modstand, som en del af mig, og den fik et drag over nakken, og SÅ gik vi i gang med at løse nogle modsætningsfyldte problemer, som har været signifikante i hele mit liv!

I første omgang var nøgleordet Loyalitet/Grænser, og det satte en dybere proces i gang og banede vejen for en ny indsigt nemlig integritetens betydning for mig. Slam Karla! Der var bare gevinst med det samme, for at værne om min integritet, eller bare opleve at jeg har integritet, er i et modsætningsfyldt forhold til min måde at samarbejde på. Jeg samarbejder over evne, ogbagefter raser jeg eller sørger over min mistede integritet.

Som Domino-Brikker, der vælter i Slow Motion

Mit umiddelbart vigtigste udbytte (Umiddelbart, fordi der er så mange underliggende ting som følger med, ligesom domino-brikker der vælter i slow motion) er:

Ved at få øje på modstanden og turde tage livtag med den, flyttede jeg mig voldsomt. Det var i sig selv var en kæmpe aha-oplevelse. Dernæst gav det så meget ro og lettelse, at jeg endelig finde min enneagramtype. Det skærpede opmærksomheden på min types særlige omdrejningspunkt nemlig behovet for integritet – en problematik der er uhyre vigtig, da den har spændt ben for mig i min barndom, i mit voksenliv, i parforhold, på arbejdspladser og nu som selvstændig.

Diamant-forløbet har givet mig en ny teleskop kikkert, hvor jeg kan se og forstå mig selv, mine mønstre og temaer, hvem jeg er, nogle af mine faldgruber og uhensigtsmæssige reaktioner m.v. meget tydeligere. Måske kan jeg sige, at jeg indtil nu har kørt bil i et ukendt land, og ved coachingforløbet fik jeg udleveret en ny GPS, så jeg kan blive en bedre trafikant i mit eget liv! Dette forløb er virkelig fantastisk.’

 

Mit tip til dig

Se din modstand i øjnene – ellers risikerer du, at den tager magten fra dig, forhindrer dig i frit at vælge og forhindrer dit liv i at udvikle sig til det, du dybest set går og længes efter og drømmer om. Og det ville da være synd, ville det ikke? Spild af din gode tid på denne jord.

Når du ser din modstand i øjnene, mister angsten magten over dig – og derefter kan du vælge frit.

Læs mere:

  • Læs mere om NLP uddannelsen her
  • Læs mere om Enneagrammet fx. i Enneagrammets Visdom (Riso og Hudsom) eller lær om det live på en Enneagram-dag – læs mere her
  • Læs mere om angst i bogen Angstens Grundformer, forlaget Klitrose.
  • Hør mere om Diamant Forløbet – skriv/ ring til Lene’

 

Close Menu