Selvværd, Selvtillid, Job, Forandringer (og Alfahanner!)

Forandringens vinde blæser ind over os – og måske i særlig grad i disse år. Virksomheder flytter udenlands og job mistes. Økonomier ændres som ved et trylleslag. Mennesker vokser fra hinanden og parforhold opløses. Børn bliver voksne og flytter.

Alting har en periode – og derefter er det slut. Det eneste vi ved med sikkerhed, er, at vi skal miste det hele – spørgsmålet er bare, hvor længe vi får lov at have det.

Sådan! Bang! (Nu siger jeg PRÆCIS det, du prøver at lade være at tænke på, jeg ved det godt! Du skal vide, at jeg har en positiv hensigt med at gøre det – så hæng bare på lidt endnu!)

Lyder det negativt, at tingene har en ende? Jamen det er det faktisk ikke!! Faktisk er det lige modsat.

Min erfaring er, at først når vi indser, at vi skal miste det hele, kan vi for alvor nyde det, vi har, mens vi har det. Først da, kan vi for alvor prioritere det, mens vi har det. Helt ned til vores ungdommelige og (så afgjort) YNDIGE ydre – må vi efterhånden give slip på … ja, det hele.

Det er tabu, jeg ved det godt. Vi vil IKKE vide det – og gør som regel en del for at undgå at se det faktum i øjnene. Derfor rammer  virkeligheden os også EKSTRA HÅRDT, når meldingen om, at det er slut, kommer. Ja, ofte føler vi os faktisk svigtede, når den melding kommer!

Men en af livets mest spændende hemmeligheder, er, at når én dør lukkes, åbnes der mindst én anden dør. Altid! For det er jo ikke sådan, at der ikke ER noget på den anden side, vel? Det er der! Og når vi kommer dertil, opdager vi (måske hurtigt – måske lidt efter lidt), at det, der ER på den anden side, også er godt – bare på en anden måde. Ofte endda ENDNU bedre end det, vi kom fra. Vi kan bare ikke se det, før vi er der!

Den Afgørende Forskel

Når forandringens vinde blæser, er der EN ting, der er særligt afgørende for, hvordan vi forholder os – og klarer os.

Og det er det, vi kalder ’selvværd’. Selvværdet, der siger noget om, hvordan vi har det med os selv. Siger noget om, hvordan vi behandler os selv. Siger noget om, hvordan vi har det med os selv – når lyset slukkes, når klapsalverne forstummer og når vi ikke længere KAN gøre noget, ikke længere SKAL gøre noget – når vi ikke længere ER noget i kraft af det, vi gør eller den position, vi har.

Hvordan har vi det så?

Et godt selvværd giver dig robustheden overfor forandringer – forandringsrobusthed.

Selvtillid og Selvværd

Selvtillid og selvværd er 2 meget forskellige ting. Hvor selvtilliden er kontekstbestemt (= tilliden til os selv i en bestemt kontekst) – så er selvværdet gennemgribende og siger i højere grad noget om dit forhold til dig selv end om, hvordan andre ser dig.

God selvtillid kan fx komme af at ’gøre det godt på jobbet’ eller af at have en betydningsfuld position. Men hvad gør man så, den dag jobbet flytter udenlands? Den dag jobbet mistes?

Ja, så er det HELT afgørende, at man har det ’rodnet’ af godt selvværd, der betyder, at man IKKE mister sit fodfæste og sin tro på, at man stadigvæk er et værdifuldt menneske – også selvom man ikke har et job lige nu.

[Særligt for mænd:] Alfahanner og Selvværd

Alfahanner er et begreb som ofte anvendes om førerhannen (se fx wikipedia), og jeg har lagt mærke til at mange (især mænd) snakker en del mere om alfahanner, end jeg kan få øje på, at der rent faktisk er alfahanner i omløb! Det er min oplevelse, at 2 mænd i samme rum, sagtens (diskret) kan udnævne den anden til at være alfahannen – præcis samtidigt! Hvem der er Alfahanen er ofte ikke entydigt.

Når én mand mener, at den anden er alfahannen, handler det måske mere om en følelse inden i ham selv – følelsen af manglende selvværd.

Hvad truer Selvværdet – og hvordan kan det styrkes?

Jeg har lagt mærke til at ALLE Enneagramtyperne kan have udfordringer med selvværdet – og at det, der truer selvværdet ofte er koblet op på Enneagramtypen. Typerne har ikke blot forskellige strategier for at kompensere for et mindre godt selvværd – men også forskellige begrænsende mønstre, der æder af selvværdet. (Enneagrammet er den personlighedsmodel med de 9 typer, som mange mennesker taler om – find evt. minikurser om Enneagrammet hos Mosaic)

 

Minikursus om Selvværd

Kunne du tænke dig at tage temperaturen på dit eget selvværd? At undersøge hvordan det har det, og hvad der eventuelt forhindrer det i at stortrives?

Vil du vide mere om, hvad der skal til, for at du får bygget DIT selvværd endnu mere op, så du står endnu bedre rustet til tidens forandringer – på jobbet og privat?

Gennem ’det sidste nye skud på stammen inden for selvindsigts- og udviklingsmetoder’ struktur-opstillinger, får du svarene om dit eget selvværd – blidt, direkte og rent.

Det foregår: d kl

Prisen for denne investering i dig selv er 250 kr. som betales, når du kommer.

PS. Der er intet pinligt eller skamfuldt i at have et ’mindre end perfekt’ selvværd – det har de fleste faktisk i perioder. Også jeg! Du kan godt regne med at alle minikursets deltagere, har det nogenlunde som dig – det er jo derfor, de kommer! Så, kom bare! Og bliv så meget klogere på, hvordan du kan få det endnu bedre med dig selv – UANSET job og andre forhold.

Tag gerne en ven eller veninde med og spar 50 kr pr. snude.

Kurset foregår i Mosaics charmerende lokaler Dalgas Boulevard 13, 4 tv.

Tilmeld dig her. Pladsen er begrænset og der er forbehold for udsolgte pladser.

Læs eventuelt mere om opstillinger her

Close Menu