Servicetjek af Selvværdet!

”Hvad har selvværd med job at gøre? Er det ikke et privat anliggende”, spurgte en kvinde mig.

Både jo og nej, var mit svar, for min erfaring (fra at have snakket fortroligt med mennesker om job og andre anliggender gennem mere end 10 år), er, at selvværd er en variabel størrelse og at (karriere-) jobbet ofte æder af det. Bid for bid. År for år.

Det opleves ofte ikke som noget problem i starten – ikke så længe det går godt, og man bliver kompenseret med god løn, lækker livsstil, indflydelse, anerkendelse og det at være ’en del af succesen’. Så længe man er en opadgående stjerne og forretningsområdet er i vækst, mærkes det ikke som et problem, selvom man sælger ud af ens grundlæggende værdier som  menneske. Ja jeg har selv været der, så jeg ved præcis hvor meget (eller lidt!!), et selvværd og ens grundlæggende trivsel kan købes for.

Men når situationen vender – måske pga. en omorganisering eller fordi krisen indtræder og markedet vender, så mærkes ’hullet’. Hullet der hvor selvværdet tidligere var. Uden vores bevidste opmærksomhed er selvværdet skrumpet, og den værdi, vi før tillagde os selv, er lidt efter lidt blevet lagt over i vores værdi på jobbet. Selvværd er blevet erstattet med selvtillid. Selvtillid i jobbet.

Det kunne måske være meget godt, hvis ikke det samtidigt   betød, at et selvværd under en vis størrelse, gør os afhængige og usikre. Afhængige af jobbet, og dermed også bange – bange for at træde ved siden af, bange for at gøre noget nyt, bange for at træde ud i nyttig udvikling. Det lammer vores kreativitet! (Igen må jeg række labben op og melde mig som den første, der kender alt til dette!).

Men vi snakker ikke så meget om selvværd i job-sammenhænge, gør vi vel? Måske skulle vi til at gøre det?! For et godt selvværd er en forudsætning for friheden til at træffe gode valg ud fra personlig integritet. En vigtig del af et sundhedsfremmende liv med minimal stress (for man kan jo godt have travlt uden at være sundhedsskadeligt stresset, ikke   sandt?). Kvaliteten af vores indsats på jobbet bliver forringet i takt med at selvværdet skrumper – så organisationen har faktisk OGSÅ glæde af medarbejdere med et godt selvværd.

Men vi snakker mere om stress.

Spørgsmålet er, om ikke det er 2 sider af samme mønt? Stress påvirker selvværdet og ringe selvværd er i sig selv en indre stressfaktor. Cirklen kører i ring!

 

Selvværd og Enneagramtyperne

I Enneagramlitteraturen læser man mange steder at type 4 og 9 har udfordringer med selvværdet, så for dem, er et eftersyn og servicetjek af selvværdet vel nærmest et ’must have’! Men de andre typer kan nu også noget spændende med at sælge ud af selvværdet  – de gemmer det bare bag de-der-til-indrettede selvtillidsstrategier. Og så er sværere for dem selv at få øje på. Fx (be-) og fordømmer 1eren hellere andre, end mærker hullerne i eget selvværd, og 8eren farer hellere omkring og ’handler’ frem for at sætte sig og mærke hullerne. Selvfølgeligt ikke bevidst – mere i det skjulte.

Servicetjek af Selvværdet

Hvorfor egentligt ikke give os selv et serviceeftersyn på væsentlige områder engang imellem? Vi giver både vores bisser og bilen et regelmæssigt (tand- eller) serviceeftersyn – hvorfor ikke også vores livsnødvendige og grundlæggende psykiske tilstande? Burde vi egentligt ikke det?

Blid metode til serviceeftersyn

Og lige præcis serviceeftersyn (og smøring) gøres super elegant, blidt, rent og præcist med lyn-opstillinger. Netop nu på fredag har du chancen! Vil du snuppe den?

Og prioritere dig?

Værdiforskydning

For mig ser det ud som om adskillige (måske især unge) lederes sind domineres af uhensigtsmæssige idéer om, hvordan man som leder og medarbejder skal agere. Uhensigtsmæssige i forhold til trivsel og sundhed på den lidt længere bane. Sundhed der (modsat sygdom) bestemt også er i organisationens interesse. For at sætte det lidt på spidsen kalder nogle erhvervspsykologer denne tilstand for ’Erhvervslivspsykosen’. Identitetens vildfarelse ind i en osteklokkeudgave af verden. Et selvstændigt univers med sine egne værdier, love og regler – væk fra ens personlige værdier og etik.

Integritet omkring de personlige værdier og etik, er nøglen til det gode selvværd.

På dagskurset Selvværd, Trivsel og Forandringsrobusthed med NLP/Coaching, arbejder du med at genfinde dine grundlæggende personlige værdier og med at undersøge, hvad der forhindrer integriteten omkring dem.

Således bliver du køreklar! 

Men altså, her er 2 skønne kurser, der supplerer hinanden ganske nydeligt:

Minikursus: Opdag dit selvværd!

Kunne du tænke dig at tage temperaturen på dit eget selvværd? At undersøge hvordan det har det, og hvad der eventuelt forhindrer det i at   stortrives?

Vil du vide mere om, hvad der skal til, for at du får bygget DIT selvværd endnu mere op, så du står endnu bedre rustet til tidens   forandringer – på jobbet og privat?

Gennem ’det sidste nye skud på stammen inden for selvindsigts- og udviklingsmetoder’ Lyn-opstillinger, får du svarene om dit eget   selvværd.

Det foregår d 15/3 kl. 15.30-18.30

Prisen for denne investering i dig selv er 250 kr. som betales, når du kommer.

PS. Der er intet pinligt eller skamfuldt i at have et ’mindre   end perfekt’ selvværd – det har de fleste faktisk i perioder. Også jeg! Du kan godt regne med at alle minikursets deltagere, har det nogenlunde som dig – det er jo derfor, de kommer! Så, kom bare! Og bliv så   meget klogere på, hvordan du kan få det endnu bedre med dig selv – UANSET job og andre forhold.

Tag gerne en ven eller veninde med.

Kurset foregår i Mosaics charmerende lokaler Dalgas Boulevard 13, 4 tv. Tilmeld dig her – forbehold for udsolgte pladser.

Læs eventuelt mere om opstillinger her

 

Dagskursus: Selvværd, Trivsel og Forandrings-robusthed med NLP/Coaching

Kunne du tænke dig få et bedre selvværd, og skridt for skridt   finde ud af, hvad der skal til, for at bygge dig op? Vil du lære dig selv bedre at kende, så du står stærkere i denne tid med forandringer?

Gennem NLP/coaching finder du dine personlige værdier – forudsætningen for godt selvværd, trivsel og en port til dit hjerte. God kontakt med sine værdier (det, der er vigtigt for dig inderst inde) er nøglen til det gode selvværd.

Kurset foregår d. 23/3 kl. 9.00-16.00

Prisen for denne investering i dig selv er 1475 + moms. Private får momsen i rabat.

Tag gerne en ven eller veninde med – det er ofte hyggeligt at gå på kursus sammen!

Kurset foregår i Mosaics charmerende lokaler Dalgas Boulevard 13, 4 tv.

Tilmeld dig her – forbehold for udsolgte pladser.

 

 

 

 

Close Menu