Stressramt på grund af ét menneske – relationel stress

Stressramt på grund af ét menneske – relationel stress

Mange tænker på stress som noget, der har med travlhed at gøre. Men travlhed behøver slet ikke at bidrage til stress. Stress er mere et spørgsmål om at føle sig presset, truet eller jaget.

En overset stressfaktor er relationel stress

Vidste du fx at en udfordrende overordnet på jobbet eller bonusdatter kan være den udløsende faktor i forhold til en stresssygemelding? Det kan de, og jeg har for nyligt se begge dele i min klinik.

At en overordnet har indflydelse på dit stressniveau er måske ikke så overraskende; det er forholdsvist let at se hvordan han eller hun kan have indflydelse på hvor presset eller truet, du føler dig.

Men at en bonusdatter også skulle kunne være den udløsende stressfaktor, det kommer bag på de fleste. Hun er jo bare et barn, tænker vi. Du er den voksne, du bør ikke lade dig gå på af et barn, siger vi måske til os selv. Og ignorerer det faktum, at vi faktisk ER påvirkede.

I grunden er det dybt logisk, at barnet presser dig. For bonusbørn står ofte med nøglen til bonusfamiliens fremtid i hånden. Fungerer det ikke mellem dit bonusbarn og dig, ja, så er det ikke barnet der bliver valgt fra af din nye kæreste. Det er dig, og det ved du godt et eller andet sted.

Så derfor kan hele den nye bonusfamilie være i fare for at gå i opløsning (og du miste din nye kæreste) hvis ikke relationerne bringes til at fungere. Det sker hver dag, og det er dét pres, der stresser dig.

Relationel stress

Om det er på jobbet eller privat er ligegyldigt, et problematisk menneske, der har en indflydelse på dit liv, er stressende. Meget stressende! Og tager du dig ikke af problemet, bygges stress op. Derefter er det et spørgsmål om tid, inden der ligger en sygemelding. Med sådan en kan der være lang vej tilbage. Det ved alle der har prøvet det. Typisk tager det 2-3 gange så lang tid at komme sig ovenpå stress, som den periode, man har været stresset, har varet.

Derfor er der ingen vej uden om. Du bør får gjort noget ved det i tide.

Hvad kan du gøre?

Jo, der er grundlæggende 2 måder, du kan tage dig af problemet; ‘derude’ og ‘derinde’.

  1. ‘Derude’ i omgivelserne fx ved forsøge at påvirke den anden, sige op eller gå fra kæresten
  2. ‘Derinde’ i dig ved at finde ud af hvad det er for en krog, som relationen har fat i inde i dig – og ved at hele det i dig som krogen har fat i.

Ofte vælger vi løsning 1 – og tit tror vi endda, at det er den eneste mulighed. Simpelthen fordi det ser ud som om, det er dér, problemet er. Derfor vil jeg gerne pege på den anden mulighed som første skridt. Det er langt den mest effektive.

Selvfølgeligt kan du gå – men hvis du iøvrigt kan lide jobbet eller kæresten, er det måske ikke det mest attraktive. Så jeg vil gerne fremhæve den anden løsningsmulighed, der ikke nødvendigvis kræver at du går.

Du kan nemlig benytte lejligheden til at blive klogere og til at hele den krog som den anden tydeligvis har i dig. Når den er fundet og helet, er dine reaktioner nulstillet, og du er fri til at blive i relationen. Den anden er ikke længere et problem. Din bonus bliver så, at du samtidigt befrier dig selv fra at det samme problem vender tilbage senere i dit liv. Relationen er dit spejl, der peger på at der er et udviklingsskridt, der venter på dig.

Et gammelt ordsprog der siger, at aben følger med. Det ordspil kan du sætte ud af spillet, for når krogen er sluppet følger aben ikke længere med. Så er der ikke længere nogen abe og du er fri.

Vil du løse det?

Har du en udfordrende relation, som presser dig? Og kunne du tænke dig at en bedre relation? Vil du blive klogere på hvilken krog den har i dig, og befri dig selv fra krogen? Så du kommer helt i bund med problemet?
Så, har jeg lavet et relations og selvhelingskursus netop til det formål. Læs mere om kurset  Få en bedre relation og slip fri af krogen her

Oversete og hørte signaler 

En stresssygemelding kommer ikke som lyn fra en klar himmel. Den kommer kun, hvis du har overset og overhørt de mange signaler, der har været undervejs. Men desværre er noget af det, som stress gør ved os, at den fjerner vores evne til at se, høre og handle på de signaler.

Så, det handler om at være opmærksom og tage fat i problemet, mens det er lille. Det handler om at reducere stressniveauet. Det handler om at få helet den indre belastning. Få det sat på plads, inden det vokser og tager magten. Vi du det, så brug fx det kursus jeg nævnte tidligere.

Close Menu